Chat with us, powered by LiveChat

интеревю с Павел Червенков – директор развитие в Бела Чейн

 1. Какво е мястото на крипто валутите или крипто проектите  в съвременният свят?

– Крипто валутите са бъдещето на разплащанията. Както вече ни се струва абсурдно да ползваме мобилни телефони с копчета,

а са минали едва 10 години от първия тъч дисплей, така смятам, че след още 10-тина г. ще ни се струва абсурдно да даваме пари на децата си в кеш или за електронни преводи. Блокчейн проектите ще оформят изгледа на съвременни свят. Няма по-добра технология позната и достъпна за обществеността към момента.

 1. Какво има зад всяка крипто валута?

– Зад всяка крипто валута има blockchain технология било то публичен или частен. Тази технология всъщност промени бизнеса. Всеки блокчейн има определен алгоритъм на работа създаден да решава различни нужди в реалната икономика.

 1. Какъв е крипто пазара в България?

– България е малък пазар за всичко не само за крипто, но на глава от населението България е една много добре информираните и запознати държави в сектора.

 1. Как Българския потребител може да се възползва от крипто продуктите?

– Всеки може да се възползва, като се интересува, като се учи и като следи развитието на крипто пазара  и продуктите представени на борсите от първо лице. Да не вярват на всички негативни статии и  манипулации написани по темата, както и да осъзнаят кой и защо е написал конкретното съдържание по тази тема. При желание да инвестира препоръчвам да се потърси професионално представените фирми в сектора.

 1. Какво е приложението на крипто продуктите в България?

– Клиентите в БГ могат да използват приложения за трансфери на крипто валути и няколко сайта за групово пазаруване има и отделни търговци с единични предложение. В Япония гражданите могат да си платят тока и битовите сметки с крипто валути, в Швейцария освен сметките могат да си платят и градския транспорт. Различни търговци вече приемат плащания в крипто валути за продажба на недвижимо имущество, коли, големите I-comers сайтове, различни услуги и стоки.

 1. Каква е последната информация от най-добре представените койни на борсата?

– Все по-голям интерес има към тези проекти от институционалните инвеститори и различните фондове.

 1. Къде е конфликта на държавата и банките с тази индустрия ?

–  Блок-чейн технологията се развива с много по-голяма скорост и изпреварва скоростта на държаните администрации, както и  мащабните и тежки системи за управление на банките. По тази причина виждаме как институциите за сега манипулират темпото, но и това ще се промени с годините.

 1. Кои са потенциалните или най – добрите потребители на крипто продукти ( блок-чейн ) ?

– Най – агресивни са големите корпорации – глобалисти, което съществуване е застрашено и не възможно без внедрена блок-чейн технология. Останалата част  от обществото , която обича да и е лесно, бързо, сигурно, евтино и имат отворено съзнание за позитивна промяна.

 1. Може ли да се каже, че криптото вече е във всекидневието на хората и защо?

– Все още не, защото повечето хора смятат, че това е нещо сложно, само за IT специалисти или инженери, а тази технология се развива именно защото прави нещата по-лесни. За поколението родено след 2000 г крипто света е реалност и не могат да си представят света без него.

 1. Кои са най-либералните държави за крипто валутите и как се проявява тази либеризация?

– Либерални държави не само за  крипто валути са Швейцария, Япония, Канада, Австралия. Категоричен пример за държавните институции и правителства, които внедряват тези технологии са  Латвия, Швейцария и ОАЕ, които до 2020 ще са с напълно електронни услуги изградени върху блок-чейн технологии.

 1. Къде по света крипто валутите имат най – голям use case ?

– Там където са слабо развити досегашните разплащателни системи или услуги които е познавал света до момента. Континента Африка е типичен  пример. Но тези технологии убедително ще навлязат още тази година  в приложенията за идентификация, смарт контрактите, обработка на данни. Скоро ще имаме възможност да ги използваме в съдебната система и здравеопазването.

 1. Какво е отношението на правителствата в различните държави по света към крипто валутите и към тези технологии?

– Като към всяка една технология, която не са успели да подчинят на политическите си интереси. Но това е нещо различно и работи в интерес на хората.

 

18.2.2019

 

Related Posts